Het aanvragen van een vergunning om actief te zijn in de financiële sector, is een kostbare bedoening. Het vraagt niet alleen een flinke investering van tijd, maar ook van geld. Daarom kun je als partij ervoor kiezen om zo lang mogelijk zonder vergunning te opereren. Om dit te kunnen doen, moet je echter met een aantal zaken rekening houden.

Consumenten versus niet-consument

Als eerste is het belangrijk om te bepalen voor wat voor type klanten je gaat beleggen. Consumenten of niet-consumenten. Dit wordt ook gedefinieerd door de bedragen waarmee je gaat werken. Ga je voor consumenten aan de slag? Dan heb je te maken met beleggingen onder de 100.000 euro. Beheer je in totaal voor minder dan 100 miljoen euro van andere partijen? Dan mag je als beleggingsfonds zonder vergunning opereren.

Wanneer kies je wat?

Begin je net met een beleggingsfonds? Dan kan het werken zonder vergunning een goede manier zijn om je bedrijf van de grond te krijgen. Je begint met een nieuw bedrijf tenslotte vaak klein. Wanneer je echter al bijvoorbeeld 200 miljoen euro aan toezeggingen hebt, dan moet je direct een vergunning aanvragen. Dit proces duurt vaak minimaal een half jaar.

In dat geval moet je een keuze maken: accepteer je alle mogelijke deelnemers? Dan vraag je een vergunning aan. Hierbij moet je rekening houden met allerlei voorwaarden en moet je informatie aanleveren aan toezichthouders. Er zijn veel voorwaarden waaraan je moet voldoen en dus is het aanvragen van een vergunning een intensieve klus. Ben je er zeker van dat je onder de 100 miljoen euro aan beheerd vermogen blijft, dan kun je in principe zonder vergunning direct aan de slag.

De voor- en nadelen

Je moet dus voordat je je bedrijf start, goed nadenken over de voor- en nadelen en de structurering van je bedrijf. Dit is belangrijk voor de groei van je onderneming. Wil je bijvoorbeeld in heel Europa actief zijn? Dan wil je het liefst aan de slag met een vergunning die ook in het buitenland geldig is.

Daarnaast heeft het wel of niet hebben van een vergunning ook belastinggevolgen. Begin je een beleggingsfonds in de vorm van een BV of via een Fonds voor Gemene Rekening? Beide hebben verschillende consequenties.

Wil je starten met je eigen beleggingsfonds en ben je op zoek naar advies over de verschillende mogelijkheden? Wij helpen je graag met de voorwaarden waaraan je moet voldoen om zonder vergunning te opereren, totdat dit voor je organisatie niet meer passend is. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

nl_NL